HDR – kvällshimmel vid Ängholmen

I helgen hade vi fina solnedgångar över havet. Jag pulade med kameran och prövade dess olika inställningar. Det finns ett läge där man tar tre bilder på min kamera. En normalbild, en överexponerad och en underexponerad. Enkelt förklarat så smälter man samman bilderna tillsammans till en bild hemma i datorn. Detaljrikedomen ökar då i omgång. Detta kallas för HDR – high dynamic range imaging. Resultaten blir ofta intressanta. Helt fantastiska HDR – bilder finns bland annat på flickr.

HDR-solnedgångDet blev en fin kväll den här gången också :)

 

7 thoughts on “HDR – kvällshimmel vid Ängholmen”

 1. fint! Men det är ju första hand det dynamiska omfånget man ökar med HDR. Detaljrikedomen är ju i princip densamma, även om man kan få fram aningen mer detaljer i skuggor och högdagrar.

 2. Vilken vacker, rofylld bild med mjukt ljus och mjuka färger. Skön att bara vila ögonen på

 3. Hej!

  Rob, jag är inte helt säker eftersom jag inte har läst manualen till min G10. Det går inte att ställa in exponeringsvärdet själv som i min systemkamera utan det är förinställt. Jag utgår från att det är +1 och -1 steg.

  Erik, kul att du gillar bilden. Är inte ökningen av detaljrikedomen själva syftet med att öka det dynamiska omfånget med HDR-tekniken? I och med att man ökar det dynamiska omfånget så blir det fler detaljer synliga som skulle varit skuggor eller högdagrar. Det resulterar förhoppningsvis i en bild som bättre återspeglar verkligheten.

  Ewa, tack för feedbacken. Roligt att du uppskattar fotot :). Det var verkligen en härlig kväll.

 4. vi pratar nog olika språk, för mig handlar detaljrikedom mer om hur mycket små detaljer en bild kan visa och det hänger mer ihop med skärpa och upplösning än hur mycket detaljer som visas i hög resp. lågdagrar. Ofta är det så att just detaljrikedom och skärpan minskar när man kör HDR eftersom programmet inte lyckas trixa ihop bilderna exakt och det blir brus, misspass m.m.
  Och för vanliga dödliga spelar det nog ingen roll alls ;-)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.