Pater Noster

Långhelg, vackert väder och ett toppenförslag att paddla till Pater Noster utanför Marstrand. Går det att motstå, knappast.

paternosterlogga

 

Paddelsäsongen har varit ganska kort för min del med endast några korta paddlingar. Nu vankades det dagsetapper på ca 25-30 km. Kul och samtidigt utmanande. Jag fick låna Patrics Robsonpaddel så jag kom undan min träpaddel. Det fick det hela att kännas lite bättre. 

johan-och-skuta

Johan L paddlar utanför Hamneskär där Pater Noster står. 

Avfärd från Hinsholmen i fredags morse med fint väder. Johan och jag möttes på Björkö. Det passade mig alldeles utmärkt för då hann jag att köpa kylvaror eftersom mina blev kvar hemma i kylskåpet. Planering är övervärderad. Mina erfarenheter av Norra skärgården är relativt begränsad till den södra delen. Jag har paddlat genom ett par gånger tidigare men det var flera år sedan. Det är oerhört vackert och pitoreskt.

Akto Vi slog nattläger strax söder om Marstrand på Vannholmen. En charmig liten ö som har varit bebodd för ca 90 år sedan. Nu fanns det bara spår av husgrunden kvar. 

middagPå Vannholmen hade vi en fantastiskt fin kväll och eftersom jag ha satsat lite mer på matlagningen den senaste tiden måste middagen förevigas. Bulgur med spenat och annat krafs.

fotonorderiEftersom jag saknar vattentät kamera för tillfället får jag försöka med lite fotonörderi på land istället för att kompensera avsaknaden av paddelbilder.

Det här var andra gången jag besökte och Hamneskär och Pater Noster. Tror att det var 2000 förra gången. Att komma dit idag var ett lyft. Fyren är i väldigt fint skick och likaså är alla andra byggnader. Vi blev väldigt vänligt bemötta av Carl-Johan och Co som driver cafe och konferensverksamhet på Hamneskär. Cafeet var öppet och vi serverades nygräddade bullar och årets första latte. Här vore det kanonmysigt att förlägga någon konferens eller kurs.

paternoster1Pater Noster är en Heidenstamfyr. Våra kunskaper sattes på prov efter att ha läst informationsskylten i hamnen. Det har visst tillverkats tre Heidenstammare till västkusten. Att den andra står på Måseskär visste vi. Den tredje då? :)

maskrosDet fanns ett helt hav av fina maskrosor på Hamneskär.

carlstensfastningPå vägen tillbaka från Pater Noster paddlade vi igenom Marstrands hamn. En härlig idyll. Carlstens fästning syns i bakgrunden.

marstrandskajakerVäl i Marstrand passade vi på att ta en glass hos Reidar som driver Mastrands kajaker

 

Sammanfattningsvis en mycket bra tur. Trevligt sällskap. Totalt 85,5 km och 14,5 timmar i kajaken på tre dagar.  Solbrända händer och lite färg i ansiktet också. Det blir hellång skjorta i veckan :)

Det kommer några till bilder i veckan samt lite GPS angivelser.

 

 

11 thoughts on “Pater Noster”

 1. Ser härligt ut!
  Lite after-Danmarkströtthet och ryggont gjorde att jag la ner paddlingsplanerna denna helg…

 2. Hej hopp!

  Som alltid kanon fina bilder Peter. Men det här med matlagningen. Jag vet inte, vad är det för fel på korv och pilsner. Du ger ju bara en annan dåligt samvete… ;-)

 3. Tackar.

  Det var härligt. Paddelsäsongen har precis börjat på allvar så det blir fler tillfällen.

  Matlagningen, tja… Du behöver inte ha dåligt samvete. Mina luncher är betydligt enklare. Nudlar, ölkorv och körsbärstomater.

 4. När du bjuder på så vackra bilder från landbacken blir ju inte saknaden efter vattenbaserade bilder så stor. Och maten…Björn kan ju behålla sin korv. Pilsnern kan man ju dela ;-)

 5. Tackar Carin. Väntar ändå med iver på Eriks recension av den vattentäta canonen.
  Erik, du skulle ha sålt det röda aktot till mig…

 6. Björn – har du hört talas om att göra två saker samtidigt? Men det kanske krävs två x-kromosomer för det ;-)?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.