7 dagar i Stockholms skärgård

Efter sju dagars paddling i Stockholms skärgård i min havskajak känner jag mig ändå inte riktigt tillfreds. Det var väldigt fint och att jag inte känner mig tillfreds beror på att  jag upplevde att vi inte hann med allt som jag skulle vilja. Skärgården är stor och vi hade bestämt oss för att paddla ytterskärgård från söder till norr. Att vi valde den riktningen visade sig vara ett lyckokast för vi hade medvind i stort sett alla dagar. Jämfört med vädret på västkusten under samma period så har vi haft kanonväder :)

patric paddlar

Patric

carl johan

Carl Johan

Patric, Carl Johan och jag gav oss iväg från Ankarudden på Torö. Vi rundade Öja och Landsort för att sedan leta oss upp genom skärgården. Vår plan att paddla ytterskärgård ändrade vi så fort vi hade rundat Öja och insåg de stora avstånden. Vi ville ha mer närkontakt med skärgården. Den längsta överfarten blev ca 11 km.

patric utanför landsort

Patric utanför landsort

Jag föredrar ändå att ligga och paddla relativt långt ut i skärgården. Långt inne så blir det mycket grönska på öarna och mycket flyter ihop. När det öppnade upp sig och vi fick snirkla bland kala skär trivdes jag allra bäst.

tentspot

Vi blandade väldigt fina tältplatser med mindre fina. Den här var en höjdare, Nordost om Ornö.

tentspot

Liksom den här på St Alskär

Under hela turen så var det inga större missöden. Lite skavanker och ömmande kroppsdelar samt någon felnavigering var det ända vi kunde uppbåda. Vi såg mycket havsörn, framför allt de första dagarna i de södra delarna av skärgården. Trots att vi befann oss i industrisemestern så var det ingen trängsel. Längre in i skärgården var det relativt mycket båttrafik och där såg vi även andra paddlare. Längre ut var vi i stort sett själva förutom några segelbåtar.

skyddsområde

Utanför Utö så är det ett skjutfält. Vi blev inte beskjutna utan kunde smyga oss in och ta en fika. På flera platser finns det kvar bunkrar och ankringsplatser för flottan.

Fler bilder finns redan på min nya sajt kayakr.net och där kommer även en mer utförlig beskrivning av turen att komma någon av de närmaste dagarna.

17 thoughts on “7 dagar i Stockholms skärgård”

 1. Näe, det är lite svårt att komma tillbaka till människobyn när man har varit ute en vecka.. Och gärna mer bilder och mer önamn så man kan följa var ni paddlade!
  / Ulf

 2. Gôtt! Ni måste ha missat Lars precis! Och han hade fel om vattnet på Grönskär. Det fanns vatten där, men kvalitén lämnade en hel del att önska…Så det var nog tur att ni inte bunkrade där ;-)

 3. Tackar!

  Andreas: Då får vi lösa så att du får paddla. Behöver någon dag till att läka såren från mountainbiken.
  Erik: Fler bilder finns på kayakr.net. Där kommer också rutten. Kanske hamnar den här med :)
  Carin: Det var superförhållanden för att komma ut till Grönskär. Vi bodde på Stora Alskär men hade nästan helt slut på vatten och var lite slitna. Så vi paddlade norrut och bunkrade på Möja. Där träffade vi Alice Timander. Grönskär, Horsten, Nassa skärgård och Högarna får bli nästa gång :)

 4. Hi Paddlehands, I can answer that. :)
  Peter & I are paddling a Nigel Foster designed kayak called Silhouette (yellow and white). Carl Johan is doing well in a finnish kayak from Kajaksport, it’s a Vivianne (the red one).
  Cheers,
  Patric

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.