Under tarp i Göteborgs skärgård

I fredags åkte jag till Göteborg för en helg i skärgården tillsammans med min kompis Patric. Väderprognosen var väldigt gynnsam med sol, värme och endast lite vind. Göteborgs södra skärgård är fantastisk. Jag har paddlat här flera gånger och det finns otroligt fina tältplatser. Och en del av dessa pärlor kan man nå väldigt enkelt med hjälp av färja och sedan endast några km till fots. Egentligen ganska otroligt hur lättillgängligt det är. Med spårvagn till Saltholmen från centrala Göteborg tar det ca 30 minuter. Därefter tar ca 20 minuter med skärgårdsfärja till Brännö. Spårvagn och färja kostar 27 kr för en enkel biljett. Från Brännö Rödsten så finns det flera fina tältplatser inom 45 minuters promenad.

Jag tog bussen från Värnamo kl 13.50 och fem timmar senare dricker vi en kall öl på Brännö Varv. Semesterkänslan är infunnen. Här passar vi även på att fylla på våra vattenflaskor. Lite mer kånkande än när man paddlar havskajak men både Patric och jag är relativt minimalistiska av oss så vi bar inte mycket onödigt med oss.

En kall öl på Brännö Varv

Efter 30 minuters vandring med lätt paddling genom idylliska Brännö så landar vi på Galterö. Jag har haft en Hilleberg tarp sedan 2005, som jag använt ytterst sparsamt. Den har endast använts som regn- och vindskydd samt som segel när vi paddlade på Åland 2005. Jag gillar tanken med att sova i tarp men är inte jätteförtjust i småkryp. Nu har Hilleberg släppt nättält för sina tarpar och i höstas kom deras Mesh Tent 1 som i praktiken är ett innertält med golv och fint meshnät. Det är gjort för att fungera med deras mindre Tarp 5, som jag dock inte har. Jag slog till på ett för någon vecka sedan och nu var det perfekt förhållanden för att testa det.

Mesh tent 1
Hilleberg Mesh Tent 1 sätter man lätt upp med exempelvis två vandringsstavar. Utanpå det finns möjlighet att koppla på en tarp.

Under helgen gjorde vi inte många knop. Både Patric och jag var ganska trötta. Vi snackade mest om livet, drack kaffe, tog tupplurar,  drack kaffe, käkade gott, kollade på vackra solnedgångar och bara njöt i den sköna sommarvärmen.

Mesh tent and Hilleberg tarp
Mesh Tent 1 funkar utmärkt med min gamla tarp som är en Hilleberg 10XP med ca 13 år på nacken. Den här kombinationen blir luftig och riktigt najs.

Att sova under tarpen med mesh tent 1 gick alldeles utmärkt. Jag valde att ha tarpen över nättältet båda nätterna. Den skuggade fint för morgonsolen samtidigt som det var riktigt skönt och luftigt. Inte alls den jobbiga uppvärmda och instängda känslan som det blir i ett tält när solen börjar steka på morgonen. I det stora hela är jag mycket nöjd och kommer att fortsätta sova med tarp och mesh tent.

Tarpen skyddar inte bara mot regn utan ger även behaglig skugga på dagen.
Patric bodde i sitt Hilleberg Soulo, numera aprikosfärgat istället för passion red. :)

Kvällarna var underbara. Vilken magisk vår och försommar vi har haft i år. Det var en otroligt trevlig helg. Att få ett par utenätter i gott sällskap är som balsam för själen.

2 thoughts on “Under tarp i Göteborgs skärgård”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.