Jämtlandsfjällen 2009

I år blev det en hel veckas vistelse på fjället. Givetvis hör det traditionen till att bli inblåst. Till skillnad från de senaste åren så blev vi i år inblåsta på Helags fjällstation istället för Sylarna. 31,5 m/s var toppnoteringen under dagen. Vädret i övrigt under veckan var inte heller det bästa men vi hade ett par fina dagar i alla fall. Jag har också prövat att sova i tält under vissa mindre goda förhållanden. Aktot fick bekänna färg.

patric-pa-vag-till-sylarnaPatric på väg mot Sylarna i snålblåsten

topptursgangetNågra hurtiga typer i gänget tog sig upp till lillsylen. Åsa, Patric och jag satte oss och fikade halvvägs upp istället. Nja, kanske en fjärdedel upp är mer korrekt.

Eftersom jag ändå släpade med mig tält, sovsäck och liggunderlag x 2 för att tälta så kände jag mig tvungen att tälta. Jag passade på natten då vi var inblåsta på Helags. Vinden hade mojnat något under kvällen och jag tror att medelvinden låg runt 15-17 m/s när jag kröp ner i sovsäcken. Temperaturen var inga problem men jag vaknade ett par gånger av vinden som slet ordentligt i tältet. Det blev bara en natt i tält under veckan. Jag kan absolut tänka mig att göra om det men vill gärna ha mindre blåst och lite torrare väder.

patric-och-asaÅsa E och Patric på väg till Helags från Sylarna. På förmiddagen hade vi helt ok väder men allteftersom vi kom närmare Helags tilltog vinden och snöande ökade.

Vårt gäng bestod som mest av 20 personer som till slut var utspridda runt om på olika fjällstationer och fjällstugor pga väder, skavanker, förkylningar och olika resrutter. Min rutt blev Storulvån – Sylarna – skiddag vid Sylarna – Helags – inblåst på Helgas – Vålåstugorna – Stendalsstugorna – Storulvån – Balkongen på Storulvån. Jag har varit lite klen i en fot och har klagat mig fram över fjället. Stort tack till Lisa som försett mig med diklofenak.

nedforsbackeJohan, Anna och Helena är på väg i en av utförslöporna mellan Helags och Vålåstugorna

anna-solnedgangAnna njuter av solnedgången vid Vålåstugorna med utsikt över Gruvsmällen, 1246 m.

Jämtlandsfjällen är verkligen fantastiska och jag är mycket lockad att åka tillbaka redan om några veckor för att njuta igen.

getryggenKanske blir det Getryggen vid Storulvån i slutet av April. Randonéekurs? Kitekurs? Det ser härligt ut i alla fall. 

5 thoughts on “Jämtlandsfjällen 2009”

  1. Det rycker i turskidåkartarmen! En fin tur vi gjorde för några år sedan var Abisko-Narvik. Fina stugor och trevliga norrmän. Kan rekommenderas om man är tveksam till tältsovandet ;-)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.