Downhill Mountainbike i Gesunda, Dalarna!

Mountainbike! En omväg på 30 mil till Dalarna efter 7 dagars havspaddling i Stockholms skärgård för en dags downhill. Kan det vara värt den omvägen? Absolut! Är det fortfarande värt omvägen och dryga tusenlappen när dagen summeras med lite skrubbsår och skavanker? Definitivt!

Vi hade nämnt det någon gång före paddlingen men downhillplanerna tog fart de sista två dagarna under paddlingen i Stockholms skärgård Beslutet att verkligen köra till Gesunda togs när vi hade lastat kajakerna och startat bilen i Roslagen. Efter en frukost på Statoil i Hofors så kom vi lagom i tid till de öppnade liftarna i Gesunda utanför Mora i söndags morse.

Patric och jag hade aldrig åkt downhill innan utan hyrde utrustningen på plats. Våra framdämpade cross-country cyklar hade nog inte klarat av påfrestningarna här. Personalen i butiken och liftpersonalen var mycket sympatiska och vävilliga. Efter ett par försiktiga uppvärmningsåk i den gröna pisten ökade vårt självförtroende och vi vågade oss på blåa, röda och även rödsvarta pister. Vi tog oss ned, kanske inte lika snabbt och graciöst som de flesta andra.  På eftermiddagen tog downhillpremiären slut för mig i den rödsvarta pisten Accelerator  när jag råkade att vurpa. Med några skrubbsår, lite lätt muskelvärk och stukat självförtroende så bestämde jag mig för att fotografera istället.

drop

Patric testar de byggda droppen.

tuff

Det fanns flera duktiga tjejer som körde riktigt coolt. Vår avslappnade stil i joggingbyxor var kanske inte lika fräck som den här tjejens svarta stealth klädsel.

tuff

En till cool tjej på Gesundaberget!

Magic carpet

Patric cyklar koncentrerat i de välpreparerade spåren. Här i Magic Carpet.

patric hoppar

Patric är riktigt duktig på att hoppa. Själv lättade jag mer från marken än hoppade.

jumper

De lite mer rutinerade hoppade på allt som gick att hoppa på.

jumper

En del kom riktigt högt.

vurpa

Jag var inte den enda som vurpade. Allt gick bra. Han fick inte ens ett skrubbsår.

view

Utsikten från Gesundaberget var storslagen.

Pisterna/Lederna utgår alla från toppen i alla möjliga riktningar med nivåer för alla, både nybörjare och erfarna. I år hade de märkt av ett ökat intresse för downhill och kommer att fortsätta satsningen med byggandet av fler downhillpister. Har ni inte prövat mountainbike så gör det! Det är riktigt roligt. Jag vill redan ut med min crosscountry hardtail mounatinbike igen och kommer framöver att krydda det med downhillutflykter.

11 thoughts on “Downhill Mountainbike i Gesunda, Dalarna!”

 1. Kul att man snubblade på bilder av sig själv och flickvännen. Jag är killen i svart och Nina är hon på guldcykeln. Glöm inte att säga hej om vi ses där uppe igen. Om du har fler bilder så vore det kul att se.
  mvh
  Niklas (Scarface på happy)

 2. Tack!

  Marie: Du kan förmodligen få se blåmärkena redan imorgon. Hoppas på paddling på Orust. Hoppas också att jag kommer i kajaken…
  Johan: Du missade verkligen något! Den största besvikelsen var ändå min vurpa eftersom det inte blev forspaddling som vi hade tänkt pga den. Dala-Floda ligger bara 6 mil från Gesunda. Perfekt att göra en kombo.
  Niklas: Kul att du hittade hit. Jag har fler bilder. Det kommer några till här och någon på happy :)

  /Peter

 3. Hrm… Jag tar tillbaka. Det är fortfarande keck på IE8 (hemma, tacket från jobbet o IE6). De är tokigt långsmala…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.