Galterö

En härlig lördag blev till eftermiddag innan Freddan, Patric och jag paddlade ut i GBG södra skärgård. Planen var att paddla till Halleskär i den Norra skärgården för att få fin utsikt mot Vinga. Johan var dock redan ute på Halleskär och rapporterade om blåst. Så vi gjorde det lite enklare och bekvämare för oss och möttes på Galterö. Paddlingen var lätt och vi hade lä från Asperö, Brännö och Galterö. Kvällen blev trevlig och nördig med snack om prylar, kajaker, ekonomi, cigarettavvänjning, iphone, apps och avslutades med en misslyckad sökning efter en geocachegömma. Sommarsäck funkade med ylleunderställ. Söndagen blev lugn och avkopplande innan vi i solsken paddlade tillbaks till Hinsholmskilen.

Jag hade ambitionen att laga något gott och det blev lite bättre än jag brukar men det är knappt man kan kalla det matlagning. Ett steg i rätt riktning i alla fall. 

mat

Jag fick i alla fall lagat lite mat. En smaskig laxrätt med nudlar, feta och tomater. Bättre än pastapåse :)

solnedgang1

Solnedgång över tälten vid Galterö. 

tremissfoster

Det kanske kommer att dröja tills de här tre missfosterna syns ihop igen. Patric väntar tillökning.

 

Mat på havet

Jag kanske inte är den som är mest känd för att laga god gourmetmat när jag är ute och paddlar eller rör mig i fjällen. Nu har jag i alla fall lånat ett par kokböcker och jag har sedan tidigare “På en Låga – Kokbok för uteätare” av Karin Sundkvist. Den finns bla på Adlibris.

Tänkte pröva några recept. Får se om jag finner något gott och smidigt. Vad kan ni gourmetkockar rekommendera från boken?

Så här ser en typisk dagmatsedel på havet ut för mig just nu, ingen höjdare kan en del tycka men jag blir i alla fall mätt…

Frukost

  • Havregrynsgröt smaksatt med en varma koppen
  • 2-3 Knäckebröd med mjukost
  • Frukt
  • Kaffe

Lunch

  • Knorrs pastapåse

Middag

  • Pasta med ölkorv och bönor

Efterrätt

  • Kaffe och Cognac samt en bit mörk choklad 

Hoppas att jag blir inspirerad och gör något godare till helgen. Det blir paddling i Göteborgs södra skärgård till helgen.

Paddling runt Kullaberg

Jag tog tåget till Ängelholm tidigt på morgonen. Erik och Pia mötte upp med tre kajaker på taket. De undrade igår om jag ville paddla deras K2:a Triton eller en av deras Skim Dex. Eftersom jag är lite nyfiken på Dexen så blev valet ganska enkelt. Erik paddlade sin Clapotis men det är inte intressant förrän det kommer en Clapotis Lowrider. Nuvarande version är på tok för stor för mig. Pia paddlade sin fina gröna Dex.

Dexen är väldigt trevlig att paddla. Den svarar fint på de styrtagen jag använder och är relativt lätt att kanta. Med ytterligare träning och vana med Dexen så skulle det kunna bli riktigt bra. Tyvärr satt jag inte helt bra i den utan fick lite träsmak. Förmodligen är det lätt att korrigera med lite skumplast.

erik vid nimisErik vid Nimis i sin Clapotis

pia-och-erik-vid-fyrenErik & Pia vid Kullens fyr. Miljön runt Kullaberg är alldeles utmärkt för att träna paddeltekniken om man sniker precis intill land. Det finns dock ett parti med fågelskydd som man ska respektera.

Paddlingen runt Kullaberg då? Jo, den var kanonbra. Mycket Koolare än jag trodde. En riktigt häftig kuststräcka som är ganska utsatt vid dåligt väder. Idag hade vi lätta vindar och glidarpaddling. Det i kombination med trevligt sällskap gjorde det till en toppendag. Vi sjösatte på Nordsidan i Arild och kom i land i Mölle. Promenaden för att hämta bilen i Arild var också väldigt fin. Bokarnas löv börjar precis komma. Om en till två veckor kommer bokskogen grönska vackert. Då blir det nog fantastiskt vackert.

tusenskonaDet blev läge för fotonörderi på vägen mellan Mölle och Arild. Här en tusensköna.

vitsippaVitsipporna blommar för fullt. Härlig vårkänsla!

Jämtlandsfjällen 2009

I år blev det en hel veckas vistelse på fjället. Givetvis hör det traditionen till att bli inblåst. Till skillnad från de senaste åren så blev vi i år inblåsta på Helags fjällstation istället för Sylarna. 31,5 m/s var toppnoteringen under dagen. Vädret i övrigt under veckan var inte heller det bästa men vi hade ett par fina dagar i alla fall. Jag har också prövat att sova i tält under vissa mindre goda förhållanden. Aktot fick bekänna färg.

patric-pa-vag-till-sylarnaPatric på väg mot Sylarna i snålblåsten

topptursgangetNågra hurtiga typer i gänget tog sig upp till lillsylen. Åsa, Patric och jag satte oss och fikade halvvägs upp istället. Nja, kanske en fjärdedel upp är mer korrekt.

Eftersom jag ändå släpade med mig tält, sovsäck och liggunderlag x 2 för att tälta så kände jag mig tvungen att tälta. Jag passade på natten då vi var inblåsta på Helags. Vinden hade mojnat något under kvällen och jag tror att medelvinden låg runt 15-17 m/s när jag kröp ner i sovsäcken. Temperaturen var inga problem men jag vaknade ett par gånger av vinden som slet ordentligt i tältet. Det blev bara en natt i tält under veckan. Jag kan absolut tänka mig att göra om det men vill gärna ha mindre blåst och lite torrare väder.

patric-och-asaÅsa E och Patric på väg till Helags från Sylarna. På förmiddagen hade vi helt ok väder men allteftersom vi kom närmare Helags tilltog vinden och snöande ökade.

Vårt gäng bestod som mest av 20 personer som till slut var utspridda runt om på olika fjällstationer och fjällstugor pga väder, skavanker, förkylningar och olika resrutter. Min rutt blev Storulvån – Sylarna – skiddag vid Sylarna – Helags – inblåst på Helgas – Vålåstugorna – Stendalsstugorna – Storulvån – Balkongen på Storulvån. Jag har varit lite klen i en fot och har klagat mig fram över fjället. Stort tack till Lisa som försett mig med diklofenak.

nedforsbackeJohan, Anna och Helena är på väg i en av utförslöporna mellan Helags och Vålåstugorna

anna-solnedgangAnna njuter av solnedgången vid Vålåstugorna med utsikt över Gruvsmällen, 1246 m.

Jämtlandsfjällen är verkligen fantastiska och jag är mycket lockad att åka tillbaka redan om några veckor för att njuta igen.

getryggenKanske blir det Getryggen vid Storulvån i slutet av April. Randonéekurs? Kitekurs? Det ser härligt ut i alla fall.